Tea tree olie tegen hoofdluis


Tea tree olie staat bekend om zijn antiseptische, antibiotische en antivirale eigenschappen en is daarom bijzonder effectief tegen hoofdluis.

Let op: Essentiële oliën zijn zeer geconcentreerd, waarbij tea tree olie de sterkste is. Ze zijn niet geschikt voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven of baby's. Vermijd contact met slijmvliezen en ogen.

De levenscyclus van hoofdluizen, van ei tot volwassen stadium, duurt ongeveer 9 dagen. Vanwege de weerstand van luize-eieren (neten) tegen behandelingen is herhaalde behandeling na 9 dagen essentieel. De behandeling dient voornamelijk gericht te zijn op de hoofdhuid, waar jonge luizen (nymphen) zich bevinden.

Toepassing:

Directe toepassing:

  • Meng enkele druppels tea tree olie met een plantaardige dragerolie zoals kokosolie, olijfolie, zonnebloemolie of arganolie.
  • Breng aan op de hoofdhuid, masseer goed in, bedek het haar met een handdoek, laat 2 uur intrekken en spoel uit met shampoo.

 

Mengen met shampoo:

  • Voeg 3-5 druppels tea tree olie toe aan een neutrale shampoo.
  • Masseer in de hoofdhuid, laat enkele minuten intrekken en spoel uit.

Preventieve behandeling tegen hoofdluis:

  • Meng 20 druppels tea tree olie met water in een sprayfles. Goed schudden en dagelijks als preventieve maatregel op het haar sprayen.
  • Sommige mensen vinden het voldoende om een druppel tea tree olie achter elk oor aan te brengen, omdat de olie zichzelf verspreidt.

Wetenschappelijke bronnen: