Hoe werkt tea tree olie tegen kalknagels?


Kalknagels, medisch bekend als onychomycose, is een veelvoorkomende aandoening waarbij een schimmelinfectie de nagels aantast. De nagel is dan geïnfecteerd met een schimmel (meestal een zogenaamde trichophyton of candida schimmel) of gist.

 



2% tot 14% van alle volwassenen krijgt een keer te maken met een schimmelnagelinfectie. Soms hebben mensen niet door dat ze schimmelnagels hebben omdat de besmetting geleidelijk aan verloopt. De schimmel voedt zich met de keratine (een proteïne) in de nagel, het deel van de nagel dat overblijft bestaat vooral uit hard materiaal vandaar de naam “kalknagels”. Schimmels floreren in een vochtige omgeving en dringen het nagelbed binnen via de buitenrand van de nagel.

De schimmelnagelinfectie kan ervoor zorgen dat de nagel dikker wordt en hierdoor pijnlijk wordt bij het dragen van schoenen. Soms kan door de schimmelnagelinfectie de nagel zelfs stoppen met het groeien of kan afbrokkelen of geheel loslaten.

 

Vaker bij voeten:

Deze infectie kan zowel de teennagels als de vingernagels treffen, maar komt vaker voor bij teennagels. Vaak ontstaat het doordat voetschimmel overslaat op de teennagels of door een besmetting in een zwembad of kleedkamer. Schimmels zijn overal aanwezig. Ze maken schimmelsporen; deze zijn heel klein en verspreiden zich gemakkelijk. Voetschimmel wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd. Er zijn ook schimmels die wel voetschimmel, maar geen schimmelnagels veroorzaken.

Hoe krijg je kalknagels?


Kalknagels kunnen gemakkelijk van persoon op persoon worden overgedragen en zijn zeer besmettelijk. Wanneer je in aanraking komt met de huidschilfers van iemand met een kalknagel, kunnen de schimmeldeeltjes zich snel verspreiden. De kans op besmetting is vooral groot in natte en vochtige openbare ruimtes waar mensen vaak blootsvoets lopen, zoals in gemeenschappelijke douches van sportclubs, zwembaden en sauna's.

 

Vooral bij ouderen:

Het is opmerkelijk dat schimmelnagels voornamelijk voorkomen bij de oudere bevolking. De kans op het ontwikkelen van een schimmelnagel is bij ouderen ongeveer dertig keer groter dan bij kinderen. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat bij ouderen de nagelgroei vertraagt, wat schimmels meer gelegenheid biedt om in de nagel te groeien. Ook mensen met een verminderde immuunfunctie, bijvoorbeeld door het gebruik van medicijnen zoals prednison of bij een HIV-besmetting, en mensen met diabetes zijn vatbaarder voor het krijgen van schimmelinfecties.

 

Teennagels groeien langzaam:

Teennagels groeien een stuk langzamer dan vingernagels: gemiddeld 1,6 mm per maand. Een teennagel heeft twaalf tot achttien maanden nodig om te volgroeien waar een vingernagel maar 4-6 maanden nodig heeft. De totale behandeling van een kalknagel aan een voet kan in een hardnekkig geval dus ruim een jaar duren omdat de hele schimmel uitgegroeid dient te zijn.

Weetje: In de zomer groeien nagels sneller dan in de winter.

Hoe herken je een kalknagel?

De nagel verkleurt (geel, bruin of zelfs groen), vervormt, wordt hard en brokkelt af. Vooral bij het knippen van de nagels zul je het verschil merken.

Kalknagels worden gekenmerkt door verschillende symptomen, waaronder:
- Verdikkingen
- Verkleuringen
- Broos, kruimelig of rafelig
- Misvormd
- Los van het nagelbed
- Stinkend

 

Algemene tip die goed zijn om op te letten bij schimmelnagels:

Trek elke dag schone sokken aan, was sokken ten minste op 60° graden, (30° of 40° is een ideale broeihaard voor schimmels). Laat je schoenen goed ventileren en doe liefst elke dag een ander paar schoenen aan zodat je kan afwisselen.

 

Schimmelnagels behandelen met Tea Tree Oil:

Er zijn diverse manieren om kalknagels te behandelen, dit kan via lasertherapie of speciale lotions met schimmeldodende eigenschappen. Er zijn ook met tabletten antischimmelmedicatie deze bevatten bijvoorbeeld itraconazol en terbinafine.

Als natuurlijk middel is tea tree olie uitermate geschikt door de antiseptische en schimmeldodende werking. Tea Tree olie dringt door tot in de nagel en kan onverdund gebruikt worden.
- Vijl de nagel zacht met een vijl en herhaal dit meerdere keren per week.
- Breng ongeveer 1 à 2 druppels aan op de nagel en controleer of de hele nagel in aanraking is geweest met de olie.
- Zorg dat ook de nagelriem behandeld wordt, hier komt de nieuwe nagel vandaan en deze moet schimmelvrij zijn.
- Blijf uw nagel(-s) af en toe vijlen zodat het product goed door de nagel(-s) heen komt.
- Ga je naar de pedicure? Vraag deze dan om de bovenkant van de nagel af te slijpen zodat de olie goed in de nagel doordringt. Hoe dunner de nagel, des te effectiever de behandeling werkt.
- De nagel voorbehandelen met ureumzalf of salicylzuurzalf versnelt het proces. Beide middelen verweken de nagel zodat deze dunner wordt.
- Simpel elke ochtend en elke avond wat tea tree olie op de aangedane nagel direct vanuit de pipet is het makkelijkst. Bij voorkeur na het douchen zodat de nagel nog zacht is, droog de nagel goed af voordat je de olie aanbrengt.

 

Wetenschappelijk / Bronnen

  • Studie door Buck, Cox, Rees et al. (1994): In een klinische studie gepubliceerd in het "Journal of Family Practice", werd tea tree olie vergeleken met clotrimazol, een conventioneel antischimmelmiddel, voor de behandeling van onychomycose. De studie wees uit dat tea tree olie vergelijkbare resultaten kon opleveren als clotrimazol, wat suggereert dat het een effectief alternatief kan zijn.
  • Onderzoek door Hammer, Carson, en Riley (1998): Gepubliceerd in het "Journal of Applied Microbiology", onderzocht deze studie de antischimmeleffecten van tea tree olie in vitro. De studie concludeerde dat tea tree olie actieve componenten bevat die effectief zijn tegen verschillende schimmelsoorten die onychomycose veroorzaken.
  • Klinische Trial door Satchell, Saurajen, Bell et al. (2002): Uitgevoerd als een gerandomiseerde, gecontroleerde trial en gepubliceerd in het "Journal of Antimicrobial Chemotherapy", toonde deze studie aan dat een 2% tea tree olie crème effectief was in het verminderen van de symptomen van schimmelnagels, hoewel het niet zo effectief was als conventionele antischimmelmedicatie.
  • Studie door Syed, Qureshi, Ahmad et al. (1999): Deze studie, gepubliceerd in het "Tropical Medicine & International Health", vond dat een 100% tea tree olie-oplossing aangebracht op schimmelnagels gedurende een periode van vier weken resulteerde in een verbetering van de symptomen bij ongeveer de helft van de deelnemers.